Sæson 2014-15

Arkiv

1984

April 1984. kl. 13:00. Kammerat 6079, Winston Smith tænker en tanke ... og starter på at skrive en forbudt dagbog. Winston arbejder ellers for Sandhedsministeriet, hvor han genskriver historien i Nysprog, udviklet for at forhindre tankeforbrydelser. Hans job er at forfatte artikler, der støtter 100 procent op om den nye virkelighed: Krig er fred - frihed er slaveri - uvidenhed er styrke.

Men da hans kollega Julia en dag i hemmelighed skriver: „Jeg elsker dig“ til ham, får det store konsekvenser for dem begge. Uautoriseret kærlighed er strengt forbudt. Og Big Brother kigger med! Denne fremtidsvision er baseret på George Orwells overvågningsroman om en mand, der vælger at trodse systemet og følge sit hjerte i sin kamp mod den nye verdensorden.

Lever vi allerede i Orwells fremtidsscenarie?

Holdet bag Instruktion: Inger Eilersen. Scenograf: Kim Witzel. Video: Kasper Stouenborg. Oversætter: Jesper Kjær Manuskript: Robert Icke og Duncan Macmillan efter George Orwells roman Medvirkende Jens Jørn Spottag, Sofie Ancher Vea, Patrick Baurichter, Anne-Vibeke Mogensen, Troels II Munk, Benjamin Boe Rasmussen, Christine Exner, Michael Brostrup, Vera Mi Bachmann og Sofya Rose Johnson.

Storladent teater. "Årets forestilling", når tiden er kommet for at se tilbage.
En voldsom affære... Jens Jørn spottag som den uhyggelige Big Brother
Sort og uhyggelig

Mefisto

Han er besat af tanken om at blive den største! Vi er i tyvernes Berlin, og festen er på sit højeste i et vaklende Europa på randen af opløsning. Nazisterne kommer til magten, og den lovende skuespiller griber chancen. Uden at ryste på hånden går han hele vejen i jagten på sin drøm. Han ofrer alt – konen, elskerinden og vennerne – for at nå til tops. Men hvad er prisen?

Mefisto baserer sig på Klaus Manns roman om en dramatisk tid, hvor sandheden udfordres, og drømmene sættes på prøve. En storslået kollektiv fortælling og en rørende beskrivelse af omkostningerne ved at underkaste sig systemets spilleregler og den ukuelige kamp for værdighed.

Mefisto er dramaet om magt og menneskelig stræben, om kunstnerskab og galskab. Peter Langdal iscenesætter denne autentiske historie bygget på skuespilleren Gustav Gründgens liv i et flammende Europa. En hyldest til teaterkunsten, en tanke til fællesskabet, en fest af en forestilling!

Holdet bag Instruktion: Peter Langdal. Manuskript: Ariane Mnouckine efter roman af Klaus Mann. Scenograf: Ashley Martin-Davis. Medvirkende Olaf Johannessen, Stine Stengade, Iben Hjejle, Cecilie Stenspil, Kristian Halken, Anders Juul, Christiane Gjellerup Koch, Morten Eisner , Mikkel Kaastrup-Mathew, Jens Jacob Tychsen, Line Kromann

En af årets bedste iscenesættelser
Rystende godt teater
Et orgie i billeder

De overlevende

12 unge kravler i land på en øde ø. De er de eneste overlevende efter en ulykke. Maden er sparsom, og det er umuligt at få kontakt til omverdenen. Uden regler og langt væk fra civilisationen skal de nu skabe deres eget samfund. Men hvem bestemmer, hvordan samfundet skal se ud? Hvem bestemmer, hvad der er rigtigt og forkert? Og hvem bestemmer overhovedet, hvem der skal bestemme?

Konspirationsteorierne blomstrer, som virkeligheden presser sig på: Er de med i et ekstremt reality show? Pludselig passer alle sammen ind i de mest stereotype klicheer. Eller er de i virkeligheden de udvalgte få? Er de klodens fremtid? Kampen eskalerer, når de civiliserede lag bliver skrællet af et for et – og det ender i et uhyggeligt barbari, hvor de mørkeste sider af menneskets natur åbenbares. For det er ingen kunst at være rummelig og demokratisk, når maven er fuld – men hvad sker der, når mennesket slipper det sidste, der gør os til mennesker? 

Holdet bag Instruktion: Frede Gulbrandsen. Scenograf: Eilev Skinnarmo. Dramatiker: Jens Korse. Dramaturg: Niels Fonseca. Komponist: Anders Ortman Medvirkende Jens Frederik Sætter-Lassen, Sara Viktoria Bjerregaard, Lior Foighel, Besir Zeciri, Zainab Ahmed, Helle Rossing, Marie-Lydie Melono, Josephine Park, Zaki Youssef, Jakob Svarre Juhl, Christine Sønderris, Cilia Trappaud Nydam. Forestillingen blev produceret i samarbejde med C:NTACT

Samtale før døden

Om to timer skal han henrettes. Adolf Eichmann, dømt til døden af staten Israel i 1962. I de sidste timer opsøges han i sin celle af den dommer, der kendte ham skyldig for forbrydelser mod menneskeheden. Han er dømt, men nægter sig personligt skyldig, og dommeren besøger ham den sidste nat for at prøve at forstå ... hvordan kan en helt almindelig mand stå til ansvar for millioner af menneskers død?

I en heftig natlig samtale om ret og uret, skyld og uskyld, bliver alle fortegn vendt på hovedet. En psykologisk nervekrig i det menneskelige sinds mørkeste afkroge. Et portræt af en mand, der hverken føler skyld eller had, men i uhyggelig grad minder om os andre. Denne højspændte psykologiske fortælling er Adam Prices første drama til scenen efter TV-succesen Borgen.

Holdet bag Instruktion: Peter Langdal. Manuskript Adam Price. Scenograf/kostumier: Karin Betz. Medvirkende Olaf Johannessen, Thomas Gabrielsson, Christian Mosbæk, Thea Kastberg, Cecilia Zwick Nash og Troels Oxholm Thomsen. 

Lysende begavet og vedkommende teater, der handler om ondskaben i mennesket og mennesket i ondskaben.
Olaf Johannesen spiller Adolf Eichmann med en imponerende disponering af sit stof
Med Adam Prices tekst i Peter Langdals iscenesættelse bliver de svære problematikker lette at gå til

The black rider

Himmel og helvede bytter plads, når Den Sorte Rytter i en forrygende helvedesfærd sender sine magiske kugler af sted i kultforestillingen The Black Rider. En djævelsk „opera“ – et billedalbum fra under-verdenen – skabt af Robert Wilson, Tom Waits og rockpoeten William S. Burroughs. 

Skovriderens datter Kätchen er besat af kærlighed til Wilhelm. Men hendes far vil have, hun gifter sig med en ordentlig skytte. Stakkels Wilhelm er dog langt bedre med pen end med bøsse, så han indgår en pagt med djævelen for at få sin elskede. Han får syv magiske kugler. Han kan ramme alt med de seks, men den syvende er Djævelens!

Guf for øregangen, kræs for øjet, en teateroplevelse af de sjælne
Blomstrende, eventyrligt teater
Legende, humoristisk og gennemmusikalsk - et levende maleri
En visuel og musikalsk fest

Berlingske